Jak se vyladit do pohody

Žijeme v úžasné době hojnosti a možností. Ale s tím souvisí i velký tlak, který je na nás denně vyvíjen. Nebudu tady zbytečně rozebírat, co na nás kde číhá. Zaměřme se na to, jak si sami pomoci právě ve chvíli, kdy se cítíme napnutí nebo sklíčení.. Jednoduše potřebujeme dobít baterky a navrátit rovnováhu do života. Tyto tipy Vám předkládám z vlastní praxe. Nejlepší bude, když sami na sobě zkusíte a uvidíte. Sami se rozhodněte, zda jsou pro Vás přínosem. Věřím, že Vám aspoň něco z toho pomůže vrátit se co nejrychleji do klidu a pohody.

  • Dýchejte! Zkuste dech udždžají neboli dech vítěze

Když se ocitneme ve stresové situaci, přestáváme přirozeně dýchat. To v nás vyvolává ještě větší zmatek a my ztrácíme nadhled a kontrolu nad situací. Dýchejte! Zhluboka a uvolněně. Pokuste se tuto jednoduchou pravdu zapamatovat pro příště, až se dostanete do nepříjemné situace. Získáte nadhled, nebudete tolik vtáhnutí do problému. Mozek bude dostatečně okysličován, aby byl schopen přiměřeně reagovat na situaci. Možná se tak vyhnete zkratovitému jednání.

Pokud se potřebujete zklidnit, uvolnit negativní emoce, zapojte tzv. dech udždžají, dech vítěze. Tato technika se praktikuje při cvičení jógy, má zklidňující a očistné účinky. Dech probíhá přes zúženou hlasivkovou štěrbinu, vydává zvuk podobný šumění moře. Můžeme jej používat prakticky kdekoli a kdykoli, v jakékoli pozici, ve stoje či v sedu.

Abyste si osvojili správný nácvik, začněte ve zkříženém sedu, vyrovnejte páteř, uvolněte svaly, dýchejte. Uvědomte si své hrdlo, svou hlasivkovou štěrbinu a jemně ji stáhněte. Vydechněte ústy slabiku HA. Připomíná Vám to šumění vln moře? Zkuste zopakovat hluboký nádech a výdech slabiku HA. A teď ústa zavřete. Hluboký nádech a výdech se zavřenými ústy HA. Slyšíte? Váš dech by měl být slyšet. Nespěchejte. Buďte uvolnění, trpěliví, respektujte své tělo. Pokud se Vám to nepovedlo, nevadí, zkuste to příště. Pokud jste dech zvládli, gratuluji, trénujte jej.

  • Protáhněte se v hlubokém předklonu

Pokud dlouho sedíte u počítače, možná máte kromě ztuhlé šíje i nepříjemné pocity v dolní části zad. Lidé se sedavým zaměstnáním mají většinou zkrácené svaly na zadní straně stehen. Protáhněte se, úplně jednoduše, příjemně Vás to osvěží, svaly Vám za to poděkují.

Postavte se, vyrovnejte záda, nadechněte se a s výdechem přejděte do hlubokého předklonu. Nechte si pokrčená kolena, pokud Vám brání zkrácené svalstvo umístit ruce na zem. Zůstaňte chvíli v této pozici, vyvěste hlavu, plynule dýchejte. Zkuste dát ruce na zem nebo se chytit za lýtka či kotníky, kam dosáhnete, jak je Vám to příjemné. Můžete se zkusit chytit za lokty, tak intenzivněji protáhnete páteř. Hlavně v klidu dýchejte. Můžete narovnat kolena. Zkuste pokrčit jedno koleno, vrátit zpátky do narovnání a plynule pokrčit druhé koleno. Jako byste se chtěli v této pozici projít.

  • Mějte osobní ochranný štít

Tuto techniku mám moc ráda, přizpůsobte si ji podle toho, co Vám nejvíce bude vyhovovat. Setkáte-li se s někým nepříjemným, s někým, kdo Vám ubírá energii, nepusťte ho k sobě, ani jeho myšlenky. Představte si kolem sebe ochranný štít, může vypadat jakkoli chcete. Jako neviditelná skleněná zeď nebo světelný plášť. Já si představuji sluneční světlo, je plné energie a tepla, prosvětluje celé tělo. Prohřívá, dodává energii a chrání. Představte si, jak Vás to úžasné světlo obklopuje, zahaluje jako plášť a vytváří prostor jen a jen pro Vás. Je to prostor, kam nikdo nemůže, jen Vy. Nikdo se tam nedostane, pokud Vy sami nechcete. Je to jen Vaše místo. Prociťte ten úžasný pocit tepla a bezpečí. Žádná slova nebo činy Vám zde nemohou ublížit. Chraňte sami sebe takovým štítem. Zkoušejte světelnou (či jinou, chcete-li) techniku tak dlouho, abyste ji byli schopni procítit a použít v běžném životě. Je to ochrana Vaší energie.

26

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close