Sebepřijetí

Kdybyste měli vytvořit seznam věcí, které se Vám v životě povedly a těch, co se tak úplně nepodařily, jaký sloupec by převažoval? Možná hned s jistotou odpovíte, že samozřejmě ten druhý sloupec. A nebo nevíte. Je snadné vzpomenout si na své neúspěchy. Ale co Vaše úspěchy? Jsem si jistá, že popřemýšlíte-li o chvilku déle, seznam povedených věcí se začne postupně plnit a nakonec může být bohatější než kolonka všech Vašich neúspěchů. Jsme mistři v zapomínání dobrých událostí. Trestáme sami sebe přemýšlením, co jsme udělali špatně. Přehráváme si to v hlavě stále dokola, jako špatný, neoblíbený film. Jak zbytečně si tím otravujeme život… Přitom my sami rozhodujeme o svých myšlenkách!

Také jsme na sebe tvrdí, vše musí být perfektní, nic si neodpustíme. Snažíme se uspět ve všech oblastech, v práci, v soukromém životě, případné prohry velmi těžce neseme. Ale zapomínáme, jak nás to obohacuje a učí být lepším a žít kvalitnější, spokojenější život. Když si vzpomenu na své neúspěchy a prohry, které jsem tenkrát oplakávala, tak moc mě to všechno posílilo a posunulo dál. A když se mi něco dlouhodobě nedařilo, teď vím, že chyba byla samozřejmě na mojí straně, protože jsem vedla tak urputný boj s větrnými mlýny místo toho, abych se na chvíli zastavila a pouvažovala, zda bych neměla “otevřít oči” a zkusit jinou variantu, začít jinak.

Co se stalo, nezměníte. Díky tomu jste se dostali až sem. Víte, s čím můžete pracovat, využijte toho ve Váš prospěch! Buďte k sobě laskaví a odpusťte si. Je na čase opustit minulost, přijměte ji jako součást sebe a investujte svou drahocennou energii do přítomnosti, abyste mohli vytvářet takovou budoucnost, jakou si přejete. Dostihnou-li Vás někdy v myšlenkách střípky Vašich minulých nezdarů, poděkujte jim a nechte je být, nevěnujte jim svou pozornost a energii. To už přece máte vyřešené, není důvod se k tomu zpátky vracet. Převezměte kontrolu nad svými myšlenkami.

Někteří se možná tolik nezabývají minulostí, ale snaží se být někým jiným než sebou samým. Touha podobat se nějakému ideálu je úplně odvádí mimo jejich vlastní identitu, mimo jejich vlastní život. Na vyleštěných obrázcích všichni vypadají tak dokonale, mají perfektní tělo, vlasy… Skvělá práce grafiků, leckdy i plastických chirurgů. Můžete je brát jako inspiraci, ale žijte svůj život, jste jedineční.

Hýčkejte své tělo, mějte jej rádi, přijměte všechny nedostatky, které na něm vidíte, protože je to Vaše tělo. Pečujte o něj s láskou, ono se Vám odvděčí zdravím. Děláte-li ze sebe kontejner, do kterého ládujete bez rozmyslu všechny odpadky, nejen nevhodnou stravu, ale i negativní myšlenky a emoce, šťavnaté plody svého úsilí (zdraví, energii a sílu) rozhodně sklízet nebudete. Chcete-li na svém těle něco změnit a můžete-li to ovlivnit (např. zhubnutí), udělejte to. Upravte jídelníček, zařaďte více pohybu, přinese Vám to i spoustu jiných benefitů. A hlavně, mějte trpělivost sami se sebou. Výsledky se obvykle nedostaví okamžitě, i když po psychické stránce se budete hned cítit rozhodně lépe, a o to jde především. Respektujte své možnosti a limity. Pokud jste dlouho nic nedělali, tělo bude potřebovat čas, aby si navyklo novému způsobu života. Dopřejte si jej a vytrvejte ve svém úsilí. Uvidíte, jaké pokroky budete dělat. Co Vám na začátku nešlo, za chvíli pro Vás nebude vůbec obtížné.

Nespoléhejte také na estetickou medicínu, spoléhejte sami na sebe. Mám v okolí člověka, který na sobě pořád hledá nějaké mouchy. Přitom už se svěřil do péče plastického chirurga, a ne jednou, a přesto není spokojený. A nejspíš nikdy nebude, dokud nepřijme sám sebe a nepochopí, že otázka spokojenosti a štěstí je v jeho vlastní hlavě a ne v rukou cizího člověka.

Vím, jak těžké je přijmout sám sebe. Dlouho jsem marnila čas snahou zavděčit se a nepřineslo mi to nic kromě další frustrace. Není někdy snadné ustát, obhájit si tu svou cestu, ale je to rozhodně osvobozující pocit. Tak moc se snažíte, aby Vás někdo přijal, ale to přijetí nemá přijít zvenčí, ale od Vás samých.

 

 

 

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close