Únor, nejen pole sílí…

Zima představuje období, kdy bychom měli trochu zpomalit, zklidnit mysl. Naše tělo potřebuje odpočinek. Denního světla postupně přibývá, ale stále je zima a my bychom si měli dopřát více spánku. Obzvlášť saháme-li do svých energetických rezerv, ať už vyčerpávající sportovní aktivitou, stresem či jinak. Neměli bychom zbytečně plýtvat svou energií, protože nám pak může velice chybět s příchodem jara.

V tomto období, kdy kolem nás spousta lidí “prská” viry a nebo také negativní emoce, jak je ta zima hrozná apod., je důležité myslet víc tak trochu na sebe. Ale samozřejmě ne na úkor druhých. Ty prskající nad únorovým počasím nemá smysl dráždit nějakými pozitivními komentáři hezky zasněžené krajiny. Příroda má svůj rytmus, který my (naštěstí) nedokážeme řídit, je zbytečné lamentovat nad zimou. Když se ztišíme a přestaneme bojovat s něčím, co stejně nemůžeme změnit, možná si uvědomíme, jak cenné je pro nás právě toto období. Období klidu, šetření energie. Opět se vyplatí poslouchat své tělo. Jste-li podráždění, nachlazení, nechybí Vám spánek?

Já statečně odolávala atakům virů a bakterií, až jsem sama před pár dny cítila napětí nejen ve svalech, ale i na sobě. Natažený sval na zadní straně stehen mě upozorňoval na to, že se něco děje. Jeden den jsem vedla velmi příjemnou lekci jógy, přestože noha bolela. Pak to na mě padlo, únava a počáteční příznaky jakési nemoci. Vytáhla jsem do boje všemi svými oblíbenými bylinnými “zbraněmi” (čerstvý zázvorový čaj, echinacea, lichořeřišnice a hlavně odlehčený jídelníček plný vitamínů v přírodní podobě). Ale nejvíc si mé tělo žádalo spánku. Stačily mi 2 dny, abych se dostatečně prospala a cítila se opět dobře. Zároveň jsem si uvědomila, že určitý spánkový deficit byl (jak jsem mohla zapomenout?) a že bych teď měla více odpočívat. Tělo nám dává jasné signály, které se vyplatí neignorovat.

Stejně jako je zimní příroda klidná a tichá, i my bychom se měli ztišit, najít si pro sebe více času, klidu, jít dříve spát. Na chvíli trávit čas jen sami se sebou, třeba u šálku čaje či kávy. Také procházka venku spící přírodou báječně osvěží a probudí naše smysly. Ona ta zima nebude najednou tak fádní, jak se zdála být, má svůj význam i své jedinečné kouzlo.

 

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close