Sebe-vědomí

Jakou máte víru v sebe, ve vlastní schopnosti? Nakolik si ceníte své jedinečnosti a výjimečnosti, toho, co Vás odlišuje od ostatních? Respektujete druhé, ale respektujete také sami sebe? Respekt k sobě neznamená být sobecký nebo dokonce bezohledný. Respektujete-li sebe, jdete vlastní cestou a naopak necháváte i jiným jejich prostor, názory, nenutíte jim svá přesvědčení. Neubližujete sobě, neubližujete ani ostatním. Ahimsa, první jama osmistupňové cesty jógy podle Pataňdžaliho, znamená nenásilí, neubližování. Úcta k matce přírodě a k živým tvorům je stejně důležitá jako úcta k vlastní bytosti. Pokud inklinujete k tomu, dělat pro jiné na úkor sebe a nebo například držíte-li dietu či vyřadíte něco z jídelníčku ne z vlastního přesvědčení, ale pod vlivem okolí, pak se jedná o násilí na sobě.

Zhruba 3 prsty nad pupíkem, v oblasti solar plexu, se nachází třetí čakra Manipura. Klíčové slovo pro tuto čakru je právě sebe-vědomí, sebejistota. Není-li Manipura v rovnováze, projeví se vnitřní nevyrovnanost, pocit nedostatečného ocenění, chybí odvaha, převládá strach. Na druhé straně se může projevit až přehnané sebevědomí, vytrvalá snaha dokazovat svou pravdu, a to vše stejně pramení z nejistoty, nedůvěry k sobě a k vlastní hodnotě. Když se zamyslíte nad těmi, kteří mají v oblibě neustále dokazovat svoji chytrost, možná nadřazenost, na všechno znají hned odpověď, často ubližují slovy, zjistíte, co se za tím vším skrývá. Obranné ego, to znamená strach. Snadno “šlápneme vedle”, ublížíme nebo zbytečně dlouho vysvětlujeme, vymlouváme se, jen abychom zamaskovali pochybnosti o sobě.

Není vždy jednoduché říct druhým prosté “ne”, ale jste-li zvyklí obvykle na vše kladně kývnout, i když je to v rozporu s Vaším vnitřním přesvědčením, “ne” říkáte bohužel sami sobě. Jít vlastním směrem znamená občas něco nebo někoho odmítnout. Vždy máte volbu, buď si vyberete druhé a nebo sebe. Není možné zavděčit se všem. Jakmile jsem se rozhodla jít vlastní cestou, nešlo si nevšimnout, jak se mění i mé okolí. Pár lidí z mého života postupně odchází a objevují se noví. Velice mě těší upřímný zájem a podpora ze strany některých a pak jsou zde takoví (paradoxně ti “staří známí”), kteří mají jiný názor. Neberu jim ho. Je to jejich názor a tohle je mé rozhodnutí, má cesta. A jsem neskutečně vděčná a šťastná, že jsem se vymanila z pomyslných okovů “co se ode mne očekává” a žiji si svůj vlastní příběh. Je to obrovský krok do dospělosti. A je velká škoda, že spousta lidí jej neudělá. Čeká, až někdy… a nebo se bojí toho, co by tomu řekli ostatní.

Jediné, co Vás brzdí, jste Vy sami.

Až budete někdy stát před některým rozhodnutím, zkuste se první zeptat sami sebe, proč to děláte a jestli je to v souladu s Vaším přesvědčením, s respektem Vašich hodnot. Hledáte záruku, jistotu správné volby? Tu nemáte nikdy. Vždy je potřeba se postarat, jsme už přeci dospělí. Nenechte se nikým odradit na cestě za štěstím. Pochopí Vás a zůstanou s Vámi ti, kteří Vás skutečně milují. Jiní možná odejdou, aby udělali ve Vašem životě prostor novým lidem. A tak je to v pořádku. Často s oblibou říkám klientům během lekce, ať vydechnou vše, co právě teď potřebují. Dovolme si tedy nechat odejít vše, co už nepotřebujeme, vše, co nás nějakým způsobem blokuje, brzdí.

 

 

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close