Nikdy není pozdě

Ani jsem netušila, jaké zalíbení si opět najdu v učení, sebevzdělávání. Natož tak dlouho poté, co jsem opustila školní lavice. Nevím, jestli to přichází s věkem a nebo to souvisí s vlastní pohodlností, nastoupíme do zaměstnání a postupně klesá chuť se vzdělávat, něco nového se naučit. Vyhovují nám určité stereotypy, zvyky, zapadneme do nich a jakmile před námi stojí nějaká změna, už ji vnímáme jako velký problém. Velmi nelibě neseme vybočení z našich prověřených, fungujících systémů. Nedej bože, abychom se museli něco nového učit. A ještě v našem věku. Co to o nás vypovídá? Možná neuspokojující zaměstnání nebo určitá apatie, lenost, která se prohlubuje s přibývajícími lety. Každý si jistě najde svoji odpověď. U mne šla ruku v ruce nedostatečně naplňující práce s jistou dávkou pohodlnosti.

Po delší pauze mám opět chuť se vzdělávat, kurzy a školení pro mě představují skvělou příležitost se nejen něčemu naučit, obohatit svoji dosavadní praxi, ale také poznat nové lidi. S překvapením zjišťuji, že určitá část mého mozku se probrala ze spánku a začala zase pracovat a fungovat naplno. Pamatuji si vše, co potřebuji, cenné informace zpracovávám s příjemnou lehkostí a pečlivě ukládám do jednotlivých přihrádek mé paměti. A myslím, že vůbec nezáleží na tom, kolik nám je let, ale jestli CHCEME. Můžeme se vymlouvat na věk, jak už nám to “neleze do hlavy”, ale přiznejme si, že klíčový je především náš zájem.

Chceme-li, zajímá-li nás něco, pak si nemáme potřebu lhát, házet do cesty překážky plné výmluv, lenosti a nezájmu. Jsme ochotní občas překročit hranice své komfortní zóny, na chvíli se vzdát vlastního pohodlí pro něco nového, něco, co obohatí náš život. A na to není nikdy pozdě. Vždy můžeme na sobě pracovat, ať už si vybereme cokoliv. Zahalit tak svůj život do pestrých barev zajímavých událostí, možností, místo jednotvárné šedi našich zajetých stereotypů. Možná pak budeme schopni lépe čelit změnám, budeme na ně pohlížet jako na zajímavou výzvu a ne se předem hroutit z každého, byť sebemenšího vybočení z naší předem nalajnované dráhy. Možná pak i ty zaběhané, nudné stereotypy dostanou nový nádech, jiný rozměr…

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close