Jóga a hepčííí

Senná rýma je předmětem tohoto článku a zároveň i mým tématem. Nechci se schovávat než odkvetou trávy, které mě každoročně umí pěkně pozlobit, a tak nadopovaná bylinkami, se spoustou kapesníků v batohu vyrážím do přírody jak jen to jde. Já se tím prevítem omezovat nehodlám. Dnes mě obtěžující kýchání přinutilo mnohokrát slézt z koloběžky, jinak bych nejspíš skončila někde v příkopě. Vy, stejně takto postižení, to jistě důvěrně znáte. Může tady být jóga nějak nápomocná, užitečná? A nebo se s oteklýma očima a plným nosem mám raději vyhnout jógamatce?

Jak praví mistr aštanga jógy R. S. Jois: Každý můžeme cvičit. Mladý člověk může cvičit. Starý člověk může cvičit. Velmi starý člověk může cvičit. Nemocný člověk může cvičit. Člověk, který nemá sílu, může cvičit. Jedině líní lidé, ti cvičit nemohou.

Ze svých vlastních zkušeností mohu v období pylové sezóny jógu jedině doporučit. Je třeba připravit si k podložce zásobu kapesníků a jinak už nic nebrání praxi. Velice efektivní je jin jóga. Zklidní, zharmonizuje energetické dráhy, mně osobně během praktikování potíže zcela ustoupí. Vypíchla bych pár ásan, které na mě působí blahodárně: Pozice štěněte, sfinga nebo nízká kobra (krásně zde otevíráme srdce), ležící hrdina, kleště, ale i pes hlavou dolů (tady možná bude zapotřebí kapesníku).

Velmi se mi osvědčily i dechové techniky, zejména nádí šódhana, která harmonizuje, krásně pročistí sliznice nosních dírek, vyrovná jejich průchodnost. Po praktikování okamžitě pocítíte ten rozdíl, bude se vám lépe dýchat:

Ve zkříženém sedu si zavřete oči, uvolněte se. Zvedněte pravou ruku, ukazováček a prostředníček položte mezi obočí (6. čakra). Palec, prsteníček a malíček jsou volné, budou zavírat nosní dírky. Vydechněte oběma nosními dírkami. Uzavřete pravou a levou se nadechněte. Poté uzavřete levou nosní dírku a pravou vydechněte. Levou nechte zavřenou a nádech pravou nosní dírkou. Uzavřete pravou a vydechněte levou. To je jedno kolo. Opakujte tak dlouho, jak chcete.

 

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close