Podložka na cvičení – jakou vybrat?

Často si na lekcích všímám, jak někteří zápasí s podložkou na cvičení. Chápu a z vlastní zkušenosti vím, jak nepříjemné je, když vám během praktikování podložka ujíždí nebo se všelijak kroutí, deformuje. A pak už se to veze. Klient je nervózní, z příjemného cvičení se stává nemilosrdný boj udržet nervy a jógamatku alespoň chvíli na svém místě, takže to mnozí nakonec vzdají a pokračují přímo na podlaze. Proto jsem se rozhodla napsat tento článek, který není žádná placená reklama na konkrétní produkt. Vycházím z vlastní zkušenosti, tak, jak to cítím já, můžete jej tedy brát jako pomocníka při výběru vhodné podložky na cvičení, ale vždy se řiďte podle svých potřeb a svého srdce.

Pokud je tento článek vaše aktuální téma, než se rozhodnete koupit novou jógamatku, na chvilku si sedněte a ujasněte, co vlastně potřebujete. Na trhu je v současné době nespočet podložek, stejně jako druhů jógy. Potíte se během lekce hodně? Pak by pro vás mohla být vhodná podložka, která má povrch z mikrovlákna, nejen že absorbuje vlhkost, ale zajistí vašim dlaním a chodidlům dostatečnou oporu, aby vám to v průběhu praktikování neklouzalo. Důležitá je i šířka podložky. Ty tenoučké jsou sice super skladné, na cestování ideální, ale na běžné lekce podle mého názoru úplně vhodné nejsou. Ucítíte pod ní tvrdost podlahy, což při některých pozicích může být hodně nepříjemné až bolestivé. Vyplatí se být k sobě naprosto upřímný, nelhat si do kapsy, jinak se může stát, že nová ne úplně šťastná volba skončí ve sklepě a budou to další vyhozené peníze.

Já kdysi začínala na obyčejné karimatce, kterou jsem posléze vyměnila za jakousi fitness podložku. Nebyla drahá, ale ani nebyla dobrá. Podkluzovaly mi dlaně, takže jsem občas při přechodu do jiné ásány padla doslova a do písmene na hubu. Kolik bylo ukopnutých palců, není třeba zmiňovat. Protože jsem to s jógou už tehdy myslela vážně, bylo jasné, že bude potřeba vybrat jiný level. A to se podařilo, dokonale to splnila jógamatka manduka, která mě provází doteď, vídáte ji pravidelně na lekcích i na videích na youtubu. Mám ji více než 10 let a pořád je skvělá. Za ty roky je samozřejmě trochu “ošoupaná”, má mnoho fleků, nicméně nedám na ni dopustit. Je prakticky nezničitelná, tahám ji všude, doprovázela mě na všech školeních, kurzech, dobře se čistí, nemám nic, co bych jí vytkla. Mívám spíše sušší dlaně, takže za mě je tato podložka top, neklouže, skvěle přilne k podlaze, cvičím s ní i venku na trávě. Mám manduku také v cestovní verzi, je sice tenká, výborně skladná, ovšem už tak dobrá není. Složíte ji do čtverce, vejde se do malého kufříku, takže se mnou cestovala i letadlem, ale brala jsem ji víceméně jako “nouzovku” a dnes už ji prakticky nepoužívám. Jsem lektorka, kvalitní podložka je pro mne nezbytnost, mám tedy ve své jógové výbavě ještě další fešáky z řad jógamatek. Designovou podložku Dhaara a Korkie. Jsou to jógamatky nejen s krásnými motivy, ale jsou i funkční. V letních měsících nebo pokud se více potíte, poskytnou vám dokonalou oporu proti nechtěnému uklouznutí. Na dotek jsou velmi příjemné a skvěle přilnou k jakémukoli povrchu. Jen pokud máte obecně suché dlaně, bude třeba mít po ruce rozprašovač s vodou a před začátkem lekce podložku trochu navlhčit. Zabráníte tak případnému ujíždění, než se vaše ruce zahřejí a prokrví. Nedávno do mé jógové rodiny podložek přibyl další člen, nádherná protiskluzová podložka z kaučuku a polyuretanového povrchu od BOHO Natural. Má opravdu překrásný design, vybrala jsem si verzi se zenovými kameny, je skutečně radost na ní cvičit. Dokonale splňuje mé potřeby, sušší dlaně mi nekloužou, je tedy velkou oporou při praktikování. Skvěle přilne k různým typům podlah (měla jsem ji rozloženou i na tatami), neohýbají se jí rohy, tzn. že nemá tendenci se rolovat (jak se to občas stává u jiných jógamatek). Je širší oproti běžným podložkám, šířka 68 cm je znát, máte pocit většího komfortu. Má velmi příjemný povrch, který se snadno čistí.

Ať už si vyberete jakoukoli podložku, přeji vám ze srdce, ať je vaše volba šťastná a máte tak k sobě skvělého parťáka na lekce i vlastní domácí praxi. Abyste se mohli v klidu soustředit na sebe a svůj dech a jóga se stala skutečným prožitkem.

Aktualizováno dne 16.1. 2022

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close