Džala néti aneb konvičkování

Ráda bych se s vámi podělila o své zkušenosti s očistnou technikou džala néti, která čistí nosní dutinu pomocí výplachu slanou vodou. Pokud vám to zní poněkud drasticky, nebojte se, konvičkování vůbec nebolí, nejedná se ani o žádnou invazivní nepříjemnou praktiku. Tato metoda je jednoduchá a krásně vyčistí a uvolní dýchací cesty. Možná teď v období předjaří, kdy ještě není v přírodě dostatek zeleně a také jsme náchylnější na různá respirační onemocnění, může džala néti přijít velmi vhod.

Je dobré k tomuto účelu mít speciální konvičku, dá se vyjít i s běžnou (raději menší), kterou najdete doma. Jako milovník čaje mám doma konviček nespočet, takže napoprvé jsem sáhla do vlastních zdrojů, nicméně samozřejmě není to úplně ono a pokud si tuto techniku oblíbíte, bude jistě lepší pořídit si konvičku přímo určenou na výplach nosu. A dále budete potřebovat vlažnou vodu a sůl, nejlépe kvalitní mořskou nebo himalájskou. Do půl litru vlažné vody dávám půl kávové lžičky soli. Někde se uvádí zarovnaná lžička. Záleží na vás, co se vám osvědčí. Osobně si myslím, že i zde platí pravidlo méně je více. Pokud soli dáte víc než je třeba, nevidím v tom přínos, naopak jsem přesvědčena, že větší množství může zbytečně podráždit sliznici nosu. Připravený roztok už zbývá jen nalít do konvičky a můžeme začít.

Předkloňte se nad umyvadlo nebo vanu, přiložte hrdlo konvičky (s polovinou připraveného roztoku) k pravé nosní dírce a hlavu nakloňte na levou stranu tak, aby mohl solný roztok z konvičky téct do nosu a volně vytékat druhou nosní dírkou. Dýchejte ústy, když voda protéká nosem. Nezaklánějte hlavu, aby vám voda nezatekla do krku. Pak nalijte do konvičky zbylou polovinu solného roztoku a postup zopakujte i s druhou nosní dírkou. Poté velmi jemně vysmrkejte přebytečné hleny. Během akce můžete pociťovat mírný tlak v uších, je to normální a brzy odezní. Nedoporučuji snažit se ten tlak nějak vyrovnávat v průběhu výplachu. Můžete také pociťovat zvláštní šimrání v nose, zatímco voda protéká, je to také v pořádku. Možná zjistíte, že jedna nosní dírka není tak dobře průchodná jako ta druhá, ale to nevadí. Po této očistné technice se vám bude znatelně lépe dýchat. Jen pamatujte na to, že v zimním období není dobré hned po proceduře jít ven do mrazu. A jak často metodu provádět? Záleží na vás. Někteří džala néti praktikují denně. Nicméně myslím, že není úplně od věci řídit se zdravým rozumem, že nic se nemá přehánět.

 

 

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close