Proč právě jóga?

Jóga pro mě znamená naprosto dokonalý nástroj, jak protáhnout a posílit tělo a zároveň zklidnit a očistit mysl. Fascinuje mě, jak hluboce jóga působí. Zatímco protahujete svou tělesnou schránku, uvolňujete ztuhlé svaly, ve Vaší mysli probíhá “úklid”, aniž byste si to možná ze začátku uvědomovali. Jóga pomáhá vypořádat se s běžnými denními starostmi. Jakmile ji cvičíte pravidelně, po čase zjistíte, že prostupuje do hloubky. Uvolňuje dávné blokády, rozpouští negativní emoce, křivdy, které někde v sobě máme skryty. Ani nevíte proč, cítíte se prostě skvěle a těšíte se, až zase rozložíte podložku a začnete praktikovat.

Jóga má v dnešní době tolik podob, nejrůznějších stylů, rozhodně je, z čeho vybírat. Já si oblíbila vinyasa jógu. Ásany na sebe plynule navazují v závislosti na dýchání. Je to jako tanec na vlnách dechu, který doprovází šumění moře – dech udždžají (více o této dechové technice naleznete v článku “Jak se vyladit do pohody“). Vždy je dobré přizpůsobit styl praxe podle aktuální situace, nálady. Pokud potřebuji prohřát celé tělo, rozdmýchat vnitřní energii, volím dynamický styl. Někdy se chci spíš než na svaly zaměřit na klouby, pojivové tkáně, k tomu je ideální jin jóga, také má oblíbená. Je to pomalá lekce zaměřená na jinové části těla, tzn. takové části, co se nacházejí nejblíž vnitřnímu jádru (kosti, klouby, tkáně). Pro takový styl je typické zůstat v pozicích kolem 4 minut. Tím se krásně podpoří tok energie a výživa do pojivových tkání, zbystří se smysly.

Díky józe si člověk daleko víc uvědomuje sám sebe. Krásné je na ní to, že nikoho do ničeho netlačí, k ničemu nezavazuje. Učí nás přijímat a respektovat sebe i ostatní. Pomáhá nám najít vlastní cestu. A pokud na chvíli ztratíme směr nebo zakopneme, je to něco, o co se můžeme opřít. Aspoň tak to vnímám já.

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close