Jak začít (cvičit)

Tímto článkem bych ráda motivovala všechny, co chtějí pohybovou aktivitu zařadit do svého životního stylu, ale neví jak, a rovněž ty, co neustále začínají a také brzy skončí zklamaní a bez valných výsledků.

Pohyb je pro nás všeobecně nesmírně důležitý. Obzvlášť v dnešní době, kdy spoustu času trávíme sezením, ať už u počítače, v autě… Plno lidí trápí bolesti zad, především v bederní oblasti, ztuhlá šíje, nemluvě o zkrácených svalech, kvůli čemuž jsme pak méně pohybliví. Vymlouváme se na věk, na nedostatek času, prostoru… Dnes se na to necítíme, začneme zítra, příští týden, měsíc, příští rok…

Pokud je tohle i Váš oblíbený folklór, pak vězte, že nezačnete nikdy. Nikdy totiž nebudete mít čas, tu správnou chuť, prostor… Chcete-li skutečně něco začít dělat, začněte hned, ještě dnes. Najděte důvody, proč můžete, proč to jde, ne proč to nejde.

Také zvažte, co by Vám vyhovovalo, co potřebujete, jaké si přejete výsledky, a hlavně, co Vás bude bavit. Spousta lidí končí na tom, že se prostě dali na něco, co je nebaví. Máte spoustu možností, jděte si vyzkoušet, co Vám “sedne”. Důležitá je ovšem pravidelnost, ať se rozhodnete pro cokoliv. Rozhodně nejsem zastáncem nárazových akcí, kdy “z gauče” vyrazíme do posilovny, tam se doslova vyřídíme a další týden zotavujeme svá rozbolavělá těla. Vždycky se vyplatí poslouchat své tělo a také mysl. Nenechte se zbytečně vyhecovat do akcí, na které momentálně fyzicky prostě nemáte. Výsledkem toho může být zranění a také další velké zklamání. Dostaví se pocit zahanbení, že jste něco nezvládli, vždyť ostatním to tak šlo… Vaše sebevědomí klesne ještě níž a odradí Vás to na dlouho cokoliv dělat. Řiďte se proto vlastním instinktem. Jen Vy rozhodujete o svém jednání.

Ještě bych Vám doporučila, ať nepodlehnete reklamám na zázračné stroje, které slibují neuvěřitelné, ale zároveň bohužel nereálné výsledky. Z mých zkušeností, to nejjednodušší bývá nejlepší a nejúčinnější. Ať zbytečně neinvestujete spoustu peněz na něco, co Vám bude rezavět ve sklepě nebo dokonce překážet doma a celá rodina o to bude zakopávat.

Pokud nemáte čas někam chodit, vůbec nevadí, začněte doma. Věřím, že jste schopni najít si kousek místa i čas, který věnujete sobě a cvičení. A kdyby to mělo být pravidelně 10 minut denně, paráda! Vytváříte si zdravý návyk, postupně se budete zlepšovat a nejspíš i intuitivně prodlužovat čas strávený cvičením. Je to čas, který věnujete jen sami sobě. A kromě ztuhlých a zkrácených svalů nádherně uvolníte i svou mysl, budete mít víc energie, bude se Vám lépe spát, jednoduše se budete cítit lépe. A věřte, že to se projeví i v jiných oblastech Vašeho života. Když budete spokojenější sami se sebou, vycítí to i Vaše okolí. Cvičení doma má ještě jednu velkou výhodu, nemusíte řešit, co máte na sobě. Nikomu nevadí, že nemáte dokonalý cvičební outfit. Pozornost tak zaměřujete na to, co opravdu děláte.

Že Vás děti nenechají? Já mám také děti, dvě a věřte mi, jde to i s nimi. Občas mě vyruší, ať už s čímkoli. Zvykla jsem si na to, nezlobím se na ně, jdu jim pomoct a pak se opět vrátím na podložku. Moji kluci ví, že cvičení je součástí mého životního stylu. Někdy mě napodobují a cvičí se mnou, je to fajn, dělám jim lektora a zároveň trávíme čas spolu. A nebo si vedle hrají. Vysvětlete své rozhodnutí dětem, partnerovi, požádejte je o podporu, určitě Vám rádi vyhoví a dopřejí klid na cvičení. A Vy se jim pak můžete s čistou hlavou a přílivem nové energie opět věnovat. A věřte, že za nimi půjdete s širokým úsměvem a s dobrým pocitem na těle i na duši.

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close