Jóga pro pohodový den

Začněte svůj den touto krátkou a jednoduchou rozcvičkou, než se vydáte za svými každodenními povinnostmi. Příjemně “nastartujete” tělo a povzbudíte trávicí systém. Můžete si samozřejmě sestavu zacvičit kdykoliv během dne, kdy máte čas, záleží na Vás.

V sedu na patách si uvědomte svůj dech, dýchejte plynule, nádech i výdech by měl být stejně dlouhý.

 

Přejděte do pozice kočky, s nádechem se podívejte vzhůru (můžete se lehce prohnout v zádech) a s výdechem kulatá záda. Zopakujte několikrát, příjemně protáhnete páteř, pomalu rozhýbete tělo.

 

 

 

 

S výdechem vytáhněte kostrč vzhůru, pozice psa hlavou dolů. Zkuste prodloužit páteř, uvolněte krk, nechte si klidně mírně pokrčená kolena. Prošlápněte paty, pomalu rozpohybujte boky. Pak zastavte, paty zatlačte směrem do podložky, můžete si opět nechat lehce pokrčená kolena, kostrč je Vaším nejvyšším bodem. Pravidelně dýchejte.

 

 

 

 

S výdechem vykročte pravou nohou mezi dlaně, srovnejte tělo, levá noha je na špičce, nádech a s výdechem otevřete pravou paži směrem vzhůru, levá dlaň je na podložce, nevytáčejte boky. Zůstaňte několik dechů.

 

 

 

 

S výdechem vraťte pravou dlaň na podložku, přejděte do prkna a chaturanga (kolena, hrudník, brada na podložce), snažte se mít lokty u těla.

 

 

 

 

Nádech – nízká kobra (lokty jsou stále u těla) a s výdechem pes hlavou dolů.

 

 

 

 

To samé zopakujte s levou nohou, tzn. levá noha krok mezi dlaně, pravá noha je na špičce, levá paže vzhůru, a poté chaturanga, nízká kobra a pes hlavou dolů.

Z pozice psa hlavou dolů vykročte pravou a levou nohou vedle dlaní do indického dřepu, tzn. chodidla máte na kraji podložky, špičky vytočte do stran, pánev klesá dolů, dlaně spojte před hrudníkem, lokty opřete mezi kolena, vyrovnejte záda a zůstaňte několik dechů. Pokud máte problémy s koleny nebo je Vám pozice nepříjemná, necvičte ji. Tato ásana výborně aktivuje trávicí a vylučovací systém.

 

Vraťte nohy dvěma kroky zpět do prkna a s výdechem chaturanga (můžete opět s koleny, hrudníkem a bradou na podložce), s nádechem kobra a nebo pes hlavou nahoru, kdy napnete paže, s výdechem pes hlavou dolů, zastavte, prodýchejte.

 

 

 

 

 

 

 

Pak si kolena položte na podložku, otevřete je do stran, palce si nechte u sebe a přejděte do pozice dítěte. Tím, že jsou kolena otevřená do stran, uvolňujete kyčelní klouby. Zůstaňte v pozici několik dechů, nechte vše doznít.

 

 

 

 

Namasté

 

 

 

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close