Jarní detox

Slovo detox je vůbec v poslední době hodně populární. Ze všech stran se na nás hrnou nabídky na zaručeně fungující očistné kúry. Někdy mám pocit, že už to nejsou nabídky, ale jakýsi nátlak na naši psychiku a hlavně peněženku.

Rozhodně nejsem zastáncem nějakých radikálních očistných metod. Pokud se celý rok stravujete umírněně, není podle mého názoru zapotřebí trápit tělo i psychiku nějakými extrémy v jídelníčku. Co takhle pojmout jarní detox jinak, komplexně? Uklidit si také ve své mysli, doma a v prostředí, ve kterém žijeme, abychom se cítili dobře, svěže a plní energie. Jsem přesvědčená, že to vše se počítá, každý počin, byť i zdánlivě malý. To všechno totiž dohromady utváří naši celistvost. A není potřeba strhat se za jeden den. Důležité je uvědomit si, jak na nás jednotlivé kroky “jarní očisty” působí.

Mytí oken nepatří zrovna mezi mé oblíbené činnosti, ale jakmile jsem věšela čerstvě vyprané záclony na již čistá okna, nemohla jsem si pomoct, bylo mi prostě dobře. Najednou se mi lépe dýchalo, celý náš domov byl světlejší, zářivější. Pozoruji, že i má vlastní praxe jógy je nějaká jiná, nová. Bolavý hamstring, co mě trápil několik týdnů, se začal raketově hojit. Pomalu opět zařazuji do sestav ásany, které jsem na nějakou dobu úplně vyřadila z praxe, a je to skvělý pocit. Možná nyní více vnímám účinky těchto pozic.

Jarní úklid, byť neplánovaně, proběhl i v kuchyni, když přestala fungovat lednička. A vzala jsem to opravdu z gruntu, když veškerý obsah mrazáku, vzhledem k nepříjemně tekutému stavu, putoval rovnou do kontejneru. Po tolika letech jsem opět viděla prostor ukrytý za ledničkou. Kromě prachu jsem tam objevila dávno ztracené “poklady” mých dětí. A tak vzdávám hold naší ledničce, která s námi obývala i předchozí domácnost. Děkuji, že nám celou tu dobu skvěle fungovala a ať žije (doufejme dlouho) nová!

Zkuste jarní energii, která už je všude kolem, využít ve svůj prospěch. Přidáte-li do svého jídelníčku více potravin zelené barvy (listová zelenina, medvědí česnek, mladé kopřivy, chřest, bylinky atd.), zlepšíte si regeneraci organismu a dopřejete mu šetrnou jarní očistu. A pokud si chcete příjemně protáhnout tělo, zkuste kratičkou, jednoduchou a přitom účinnou rozcvičku zde

Přeji nám všem krásné jarní dny plné radosti a svěžesti!

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close