Pružnost

Pro někoho “být pružný” znamená sešněrovat končetiny do složitých uzlů. Ale pružnost má mnohem hlubší význam, není to o tom, jestli umíte provaz nebo dokážete dát nohu za hlavu. Je to umění najít stabilitu, pohodlí a uvolnění, a to nejenom těla, ale i mysli. Jedno s druhým souvisí. Ti, co pravidelně praktikují jógu, samozřejmě zlepšují flexibilitu svého těla, ale také pracují na své vnitřní rovnováze. Udržují si ohebné tělo, zároveň svěží mysl i vzhled.

Tajemství celé flexibility spočívá v uvědomění, že se jedná o proces, ne dvoudenní záležitost. Je to neustálá práce na sobě. A přitom nám to přináší tolik benefitů! Pravidelná praxe jógy u mne rozvíjí jakousi vnitřní spokojenost, klid. S přibývajícími léty si troufnu tvrdit, že ona pružnost je možná jedním z receptů na zachování mládí. Praxe jógy, i když převážně volím dynamičtější styl, mi nevyčerpává energetické rezervy. Mám pocit, že právě spíš naopak, doplňuje je. A není to o tom, že teď, když cvičíte jógu, zůstanete fit napořád, nikdy neonemocníte. Píšu tento článek a mé tělo se zotavuje po chřipce, která mě před pár dny skolila. Bolel mě opravdu celý člověk. I přes horečku jsem se snažila zachovat si určitý nadhled. Prostě tak to je, tělo potřebuje klid. Lamentování nad nepříznivým stavem a nebo obviňování někoho, že mě nakazil, je úplně bezpředmětné a hlavně negativní emoce ještě více vyčerpávají už tak zdecimovaný organismus. To je ta pružnost mysli, která souvisí s tělesnou schránkou. Prostě přijmout některé situace tak, jak jsou. A hlavně dýchat. Na chvíli zaměřit pozornost jen na svůj dech, plynulý nádech a výdech.

Tohle je jóga v praxi. Ve stresu je člověk celý stažený, zkráceně dýchá, trpí nedostatkem kyslíku a není schopen přiměřeně reagovat. Jóga usiluje o uvolnění. Uvolněním těla zároveň uvolňujeme i mysl. A uvolnění znamená pružnost, a ta přináší svobodu. Svoboda vede ke spokojenosti. Ke spokojenosti hlubšího a především trvalejšího charakteru, jakou si za peníze koupit nemůžeme.

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close