Hola Barcelona

Navštívila jsem jednu úžasnou evropskou metropoli, Barcelonu. Bylo to nádherných 5 dní strávených tentokrát jen ve dvou, s mým manželem. Mohu upřímně říct, že jsem si Barcelonu zamilovala. Uchvátila mi nejen bohatá architektura, památky a další zajímavosti, ale celkově její atmosféra. Ubytování manžel vybral v jednom krásném hotelu ve velmi výhodné lokalitě, nejen blízko centra, ale zároveň nedaleko pláže a v příjemné klidné části.

Už samotná cesta z letiště pro mě byla zážitek. Cestovali jsme metrem, vlaky na této lince nemají žádného řidiče, takže stojíte-li v soupravě úplně vepředu, máte pocit, jako byste vlak řídili Vy sami. Fascinuje mě, jak je Barcelona důmyslně prošpikovaná trasami. Dostanete se přesně tam, kam potřebujete. Několikrát jsme přestupovali, než jsme se dostali k hotelu, takže cestování metrem bylo docela dlouhé (více než hodinu).

Byla jsem natěšená na slavnou katedrálu La Sagradu Famíliu. A přiznám se, že stát v blízkosti takového skvostu byl jeden z nejsilnějších zážitků z Barcelony. Je to neuvěřitelně překrásný monument a fascinuje mě, že se staví už 2 století. Vydržela bych dlouho dívat se na tu nádheru, člověk si přijde najednou tak malý a jeho problémy úplně bezvýznamné… Zajímavý byl i výlet lanovkou na Montjuic, kopec tyčící se nad barcelonským přístavem. Měli jsme štěstí, v tu dobu nebylo tolik turistů, takže jsme nemuseli stát frontu na lístek, ani na lanovku. Navštívili jsme také místní akvárium, je to úžasná atrakce, kde člověk stráví poměrně dost času vzhledem k jeho rozlehlosti. Ale rozhodně to stojí za to! Uvidíte stovky různých druhů mořských živočichů, rejnoky, murény, a tomu všemu kralují žraloci, ti jsou zde vyhlášení. Procházeli jsme proskleným tunelem a s úžasem pozorovali ze všech možných úhlů fascinující podmořský svět. Nádhera! Překvapili mě tučňáci, kteří tam také byli. No a samozřejmostí byla rovněž návštěva krásného parku Güell s typickým Gaudiho rukopisem. Toto místo na mě působilo velmi optimisticky a poklidně i přes záplavu turistů a frontu na WC.

Nachodili jsme denně kolem 15 – 20 kilometrů, ale nadšení bylo silnější než únava. Navíc nám každý den foukal vítr od Středozemního moře, takže mi často bylo spíše chladněji než vyloženě horko. Nicméně i na pláži jsme chvíli polenošili a vůbec nám nevadilo studené moře. Jako balzám na nervy působí jen tak koukat na moře, pozorovat cvrkot kolem a sledovat v dáli letadla, jak se v pravidelných intervalech jedno za druhým chystá přistát na barcelonském letišti. Písek zdejších pláží je hrubší a velice příjemný pro chůzi bosýma nohama. Velmi osvěžující byla ranní procházka po Barcelonetě, vyhlášené pláži. Barcelonské pláže jsou vůbec skvěle připraveny pro různé volnočasové aktivity. Najdete zde veřejně dostupné náčiní na venkovní fitness, kde už od samého rána cvičí místní i přespolní, trénuje zde spousta běžců. Jogína jsem tam viděla pouze jednoho. Nedalo mi to a také jsem zkusila pár ásan přímo na pláži, bez podložky. Jinak jsem pravidelně rozbalovala jógamatku večer v hotelu, abych protáhla tělo, hlavně unavené svaly nohou. Jóga mě prostě doprovází všude.

Velice mi chutnala katalánská kuchyně, je totiž rozmanitá. Takže pokud – stejně jako já – neholdujete rybám a mořským plodům, máte na výběr z nepřeberného množství dalších variant, různé druhy masa, velké množství zeleniny, těstoviny atd. Dobré je také místní pivo. Jediné, co opravdu dobré nebylo, byla růžová tekutina, která svou konzistencí připomínala smoothie, a proto si ji s chutí jedno ráno u snídaně v hotelu nalil manžel do sklenice, aby záhy zjistil, že se to fakt nedá. Já raději ani neochutnala, divný octový pach mě upozornil, že tohle rozhodně nebude moje krevní skupina. Co to vlastně bylo, jsme se nedozvěděli. Zřejmě nějaký zajímavý detox. Raději nechci znát jeho účinky.

Báječně jsem si odpočinula po psychické stránce při brouzdání tamními uličkami. Proslulá ulice La Rambla mi vzdáleně připomínala Václavák v Praze. Spousta lidí, co nikam nespěchá, tolik stánků s nejrůznějšími suvenýry, kavárničky, restaurace, prostě úžasná atmosféra.

Když jsme seděli v letadle na cestě do Prahy a já z okýnka naposledy koukla na vzdalující se Barcelonu, uvědomila jsem si, že těch pár dní strávených zde mě neuvěřitelně nabilo nejen nevšedními zážitky, ale také novou energií. Zbyla ještě spousta zajímavých míst k vidění, ale to vše zase příště. A já věřím, že bude nějaké příště. Tak zatím adios Barcelona! Budu se zase někdy těšit…

 

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close