Malé jógové osvěžení

Slunce a tropických teplot si v posledních dnech užíváme opravdu plnými doušky. Je vůbec vhodné cvičit jógu v takových vedrech? Ze své vlastní praxe Vám to vřele doporučím, ale je potřeba zvolnit, zaměřit se více na protažení než na výkon. A samozřejmostí je dech! Všimněte si, jak v horkých dnech povrchně dýcháme, míváme často pocit, že se nám točí hlava, jsme unavení, utlumení, jako viníka jsme určili samozřejmě počasí. A zde se opět dostáváme k tomu nejzákladnějšímu, k dýchání. Chybí nám dostatek kyslíku. Jak prosté. Zkuste se pořádně nadechnout, pak vše vydechněte, zopakujte několikrát. Cítíte ten rozdíl? Najednou se Vám zbystří smysly, probudí se k životu utlumená energie ve Vašem těle.

Takto můžeme harmonizovat celý organismus i během jemné jógové praxe. V pozicích klademe důraz na delší, hlubší výdrže a s protahováním uvolňujeme napětí, zadržované emoce… Skvělá je pozice holuba. Také jemné záklony Vám pomohou k hlubšímu uvolnění emocí a zároveň posílíte zádové svalstvo ve spodní části zad. Nebojte se, otevřete hrudník, aktivujete srdeční čakru. Pokud nemáte problémy s páteří, výborné jsou rotační pozice. Rotace příjemně stimulují břišní orgány. Na konci celé praxe nevynechejte relaxační ásanu – pozici mrtvoly, kde necháte vše být, plynout, pouze dýcháte, neřešíte, jen pozorujete…

Zacvičte si se mnou Jógu proti stresu, kterou najdete na mém youtube kanálu. Sestava není nijak náročná, skvěle protáhnete tělo a osvěžíte mysl.

Připravte se na to, že Vám v horkých dnech mohou dlaně více podkluzovat na podložce. Je to přirozené, ať máte sebelepší jógamatku. Mně se to stává také. Můžete mít poblíž připravený ručník a nebo jednoduše otřete dlaně během praktikování o cvičební úbor. Nezapomeňte po své praxi řádně doplnit tekutiny.

A na závěr, přátelé, užívejte si života. Nechť je pro Vás léto ve znamení radosti a štěstí.

Pokud se Vám líbí, sdílejte!
Categories Články
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close